Bij veel mensen is een opgeblazen gevoel of maag een vaak voorkomende klacht. Een deel zal zich waarschijnlijk al bewust zijn van de oorzaken en symptomen ervan maar, er zijn echter nog tal van mensen die twijfelen wat het precies is, wat het veroorzaakt en wat de beste manieren zijn om een opgeblazen gevoel te behandelen en voorkomen.
Rennie® geeft antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen hieromtrent…
Wat is een opgeblazen gevoel?
De naam vertelt al heel wat. Naast het ongemak, kan je het meestal ook zien aan je buik. De buik kan letterlijk bol gaan staan van een grote hoeveelheid lucht in de buik. Een opgeblazen gevoel kan ook gepaard gaan met winderigheid, buikpijn en buikkrampen.
Een opgeblazen gevoel is een veel voorkomende klacht die wordt veroorzaakt door de opbouw van de druk in de maag of buik. Een opgeblazen gevoel is zelden een teken van een ernstiger probleem. Dat wil niet zeggen dat het degelijk een vervelende klacht is waar je van af wilt.
Wat zijn de oorzaken van een opgeblazen gevoel?
Er zijn verschillende oorzaken van een opgeblazen gevoel. Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel is volkomen natuurlijk. Het komt door het gas dat geproduceerd wordt in de dikke darm. Dit gas wordt in de dikke darm geproduceerd door bacteriële gisting van koolhydraten die niet in de dunne darm zijn verteerd en geabsorbeerd. Ieder mens maakt gas aan in zijn dikke darm, echter bij sommige van ons of in sommige situaties is deze productie overmatig en leidt dan tot een opgeblazen maag.
Wat zijn de symptomen van een opgeblazen gevoel?
Er zijn vier belangrijke symptomen die gepaard gaan met een opgeblazen gevoel:
- Een opgeblazen maag
- Een vol gevoel na het eten of drinken
- Borrelende geluiden vanuit je maag of buik
- Flatulentie of winderigheid
Hoe kan Rennie® je helpen tegen een opgeblazen gevoel?
Een opgeblazen gevoel ontstaat doordat zowel de kringspier aan de ingang van je maag, de cardia of maagmond, gespannen staat evenals de kringspier aan de uitgang van je maag, pyolorus of de maagportier.
Zodra er voedsel in de maag komt duwt dit zachtjes tegen de maagwand. Dit is voor de maag het teken dat er maagzuur moet komen. Wanneer je veel of te snel eet kan er teveel maagzuur aangemaakt worden. De maagwand krijgt te snel en te veel signalen om maagzuur aan te maken. Ook sterk gekruid eten kan de maagwand extra prikkelen waardoor er meer maagzuur aangemaakt wordt dan nodig is. Dan heb je overtollig maagzuur: je maag produceert meer maagzuur dan dat er nodig is voor het verteren van het voedsel en dit zorgt ervoor dat beide kringspieren gespannen staan.
Hoe voorkom je een opgeblazen gevoel?
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom geeft Rennie® graag enkele eenvoudige stappen die je kunnen helpen om de kans op een opgeblazen gevoel te verkleinen:
- Eet met regelmaat
Door ’s ochtend, ’s middags en ’s avonds rond hetzelfde tijstip te eten komt de spijsvertering in een soort routine. Dit vergemakkelijkt de spijsvertering.
- Vermijd ‘gasopwekkend’ eten
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit bonen, koolsoorten zoals bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.)
- Eet rustig
Zoals eerder vermeld, kan het snel naar binnen werken van je maaltijden leiden tot een overmaat aan lucht in je buik en darmen. Neem je tijd als je aan het eten of drinken bent om dit te voorkomen.